Amidžić i Tegeltija o prioritetima UIO: Novi stručni kadrovi i bolja tehnička opremljenost UIO

13.10.2023 | Novosti

Ministar finansija i trezora BiH dr. Srđan Amidžić danas je u Banjoj Luci sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) dr. Zoranom Tegeltijom razgovarao o funkcioniranju Uprave i budućim planiranim aktivnostima.

Tokom sastanka posebno je istaknut značaj rada Uprave za indirektno oporezivanje koja je sa 13.09.2023. godine prikupila rekordnih 8 milijardi i 405 miliona KM indirektnih poreza, što je za 533 miliona KM više u odnosu na isti period 2022. godine.

Direktor UIO dr. Zoran Tegeltija upoznao je ministra Amidžića o svim najvažnijim poslovnim procesima koje obavlja Uprava, kao i o aktuelnim problemima, posebno kad je u pitanju kadrovska struktura i nedovoljan broj službenika, kao i nedovoljna tehnička opremljenost Uprave. Bilo je riječi i o aktivnostima planiranim u narednom periodu koje bi trebale doprinijeti unaprjeđenju rada UIO i ostvarivanju još boljih odnosa s poslovnom zajednicom i građanima u Bosni i Hercegovini.

Ministar finansija i trezora BiH dr. Srđan Amidžić dao je punu podršku svim aktivnostima Uprave za indirektno oporezivanje i obećao pomoć resornog ministarstva finansija, posebno kad je u pitanju zapošljavanje novih službenika, mladih i stručnih lica, te tehničko opremanje UIO.