U hladnjači iza povrća krijumčario cigarete i parfeme

9.09.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “SKOK” na graničnom prijelazu Rača oduzeli su veću količinu krijumčarenih cigareta i druge razne robe u vrijednosti od 78.300 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva „SKOK“ ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra UIO u Tuzli izvršili su detaljan pregled i pretres  teretnog motornog vozila hladnjače, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Pored redovne pošiljke gdje je bilo prijavljeno povrće, pronađena je skrivena i krijumčarena roba. Tom prilikom pronađena je veća količina neprijavljenih i neobilježenih akciznih proizvoda (10.000 paklica cigareta). Također je pronađeno 5014 komada različite robe (novčanici, parfemi, fotografska oprema). Vrijednost privremeno oduzete robe u ovim operativnim akcijama se procjenjuje na 78.300 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje, iz člana 214 Krivičnog zakona BiH.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdjese nelegalno prodaju cigarete i duhan.