U Gradišci oduzeta veća količina „brendiranog“ tekstila

4.09.2023 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu od 206.500 KM.

 Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banjaluka u suradnji sa carinskim službenicima u Carinskoj ispostavi Gradiška prilikom pregleda uvozne pošiljke otkrili su i spriječili pokušaj unosa veće količine tekstilne robe u Bosnu i Hercegovinu. Radilo se o tekstilnim proizvodima renomiranih robnih marki (NIKE, BOSS, PRADA, HM, Tommy Hilfiger i sl). Procijenjena tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe iznosi 206.500 KM, a predmetna roba je zadržana zbog sumnje da je učinjena povreda prava intelektualne svojine.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade u BiH putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.