Oduzeti optički nišani, mobilni telefoni i tlakomjeri

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, na području RC Tuzla oduzela su veću količinu razne robe (optički nišani, tlakomjeri, mobilni telefoni), čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od cca 298.500 KM.

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla, u suradnji sa službenicima Grupe za reviziju i kontrolu, Odsjeka za poreze RC Tuzla i službenicima Grupe za obavještavanje, izvršila su istovremenu provjeru i kontrolu prometa i porijekla roba na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju pravnog lica sa područja RC Tuzla. Prilikom provjera pronađena je veća količina robe stranog porijekla (optički nišani, tlakomjeri, slušni aparati) za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija te je ista oduzeta.

Također, ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla, na osnovu operativno taktičkog rada proveli su potrebne radnje i aktivnosti na suzbijanju nezakonitosti iz nadležnosti UINO te izvršila oduzimanje predmeta od pravnog lica sa područja RC Tuzla. I u ovom slučaju se radilo o većoj količini robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, Samsung).

Ukupna vrijednost oduzete robe u operativnim aktivnostima Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjeka za provedbu propisa RC Tuzla iznosi cca 298.500 KM, dok su za utvrđene nezakonitosti iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, pravnim i odgovornim licima izdati prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 21.000 KM.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS i UNODC-a. 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.