Oduzeta razna roba

3.08.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli raznu tehničku robu te duhan i cigarete bez akciznih markica. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u ovim operativnim akcijama procjenjuje se na 88.000 KM.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla u operativnoj akciji KENTAUR na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera na području RC Tuzla uočili su 2 putnička motorna vozila u kojima se nalazio sitno rezani duhan (195 kg) namijenjen za daljnju distribuciju i prometovanje na području Tuzlanskog kantona. U prethodnom periodu navedene Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla izvršili su pojačane provjere prometa akciznih proizvoda, te su tom prilikom vršeći službene radnje kod 5 lica pronašli akcizne proizvode (cigarete) koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način, niti je za iste posjedovana zakonom propisana dokumentacija. Pronađeno je ukupno 4328 paklica cigareta. Također, gore pomenuti službenici su na GP Karakaj uz upotrebu specijalizirane opreme (endoskopi, detektori) prilikom detaljnog pregleda putničkih i teretnih motornih vozila otkrili 3 carinska prekršaja kojom prilikom su pronašli skrivenu i neprijavljenu robu (termalna kamera, razna tehnička oprema).

Predmetna roba privremeno je oduzeta, a protiv lica bit će preduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnim organima. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.