Obavještenje obveznicima

1.09.2023 | Novosti

Poštovani porezni obveznici,

Prije svega, želimo da Vam se zahvalimo na dosadašnjoj suradnji i razumijevanju.

Ovim putem Vas podsjećamo da je početkom prošle godine Uprava za indirektno oporezivanje usvojila Strategiju unaprjeđenja poštivanja propisa za period 2022-2024, kao još jedan korak naprijed ka stvaranju moderne, kredibilne i uslužno orijentirane porezne uprave, te istu možete pročitati na službenoj web stranici UIO: https://www.uino.gov.ba/portal/wp-content/uploads/3-O-NAMA/6-STRATEGIJE-strateski-dokumenti/3-Strategija-postivanja-propisa-_2022-2024-vanjska-FINAL-p-18-03-22.pdf.

Predmetnom Strategijom  i Akcionim planom Strategije za 2023. godinu predviđena je izrada Programa poštivanja propisa, u vezi sa čim je sačinjen i Izvještaj o rizičnim oblastima za obveznike kod kojih je evidentiran rast zahtijevanog/odobrenog povrata ili neiskorištenog poreznog kredita, a na osnovu podataka dostupnih Upravi za indirektno oporezivanje, odnosno na osnovu podataka i informacija iz internih baza Uprave (carinski i porezni sistem, dostavljeni podaci iz knjigovodstvenih evidencija e-KUF i e-KIF, podaci iz obrazca D-PDV), kao i informacija prikupljenih iz eksternih izvora (podaci entiteskih poreznih uprava kao što su: broj zaposlenih, evidentirani podaci fiskalnih kasa, zapisnici o kontrolama, iznos dugovanja i sl.).

Na kraju Vas informiramo da će UIO po Programu poštivanja propisa u oblasti zahtijevanog povrata/kredita navedene kontrolne aktivnosti započeti dana 19.09.2023. godine.

Stoga, ovim putem pozivamo sve obveznike PDV-a da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i PDV prijave, te ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV prijave prije početka najavljenih kontrolnih aktivnosti.

Hvala još jednom i nadamo se da ćemo u narednom periodu unaprijediti međusobnu suradnju na obostrano zadovoljstvo!