Одузет дуван и цигарете

19.03.2023 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање на подручју града Бањалуке одузели су већу количину дувана и цигарета чија се укупна тржишна вриједност процјењује на износ од 53.235 КМ.

 Овлашћена службена лица група за спречавање кријумчарења и прекршаја УИО, поступајући у оквиру претходно прибављених обавјештајних сазнања извршили су оперативну провјеру примјене Закона о акцизама у БиХ на територији Града Бања Лука. Том су приликом на више локација код осам лица пронашли већу количину акцизне робе намијењене за нелегалну продају (цигарете и ситно резани дуван), која није била на прописан начин обиљежена акцизним маркицама УИО. Укупна тржишна вриједност привремено одузете робе, према прелиминарној процјени, износи око 53.235 КМ. Против починилаца описаних незаконитости биће покренути одговарајући поступци пред надлежним судом.

 У току предузимања мјера из своје надлежности коришћена је специјалистичка опрема, донирана од стране Амбасаде САД-а у БиХ путем Програма EXBS, као и од стране UNODC-a.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.