У Бањалуци одржан састанак представника пореских администрација држава Балкана

31.05.2024 | Новости

Пореске управе из региона заједно против утаја пореза

Интензивна међусобна сарадња и брза размјена података и информација између пореских администрација држава регије Балкана – Б6, биће и даље у фокусу њиховог заједничког дјеловања са јединственим циљем повећања нивоа пореске дисциплине и разоткривања пореских утаја у државама овог региона.

Поручено је то, између осталог, са састанка који су данас у просторијама Владе Републике Српске у Бањој Луци одржали представници пореских администрација из БиХ, Хрватске, Црне Горе и Словеније, који су заједно са пореским администрацијама Србије и Сјеверне Македоније, које нису могле присуствовати данашњем скупу, окупљени у регионалну групу Б6.

Тема овогодишњег сусрета представника пореских управа из Б6 је “Искуства у трансформацији пореских управа у модерне и услужне администрације, уз подршку информационих и комуникационих технологија”.

Домаћини састанка били су директор Управе за индиректно опорезивање Зоран Тегелтија и директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић, а присуствовали су и директор Пореске управе ФБиХ Шериф Исовић, затим директор Пореске управе Црне Горе Сава Лакетић, замјеник директора Пореске управе Хрватске Маријана Вурајић Кудељан, замјеник директора Финансијске управе Словеније Петер Јенко, те представник Пореске управе Брчко дистрикта БиХ Давор Нинић и њихови сарадници.

Тегелтија и Маричић су на почетку састанка поздравили колеге из других пореских администрација, захвалили им се на доласку на овај регионални састанак, те поручили да и у наредном периоду очекују још бољу међусобну сарадњу, од које ће корист имати сви, посебно грађани. Како би сви учесници састанка стекли јаснију слику стања, представници пореских администрација су презентовали досадашња достигнућа својих пореских управа у области дигитализације.

На састанку је разговарано да ће пореске администрације из држава Б6, које су раније потписале Споразум о сарадњи у области дјелатности пореске управе, у наредном периоду позивати и представнике пореских управа региона да присуствују обукама и семинарима које организују за своје службенике, посебно цијенећи вриједност размјене искустава и добрих пракси између пореских администрација.

Поред тога, на састанку је наглашено и да је у свјетлу промјена у области опорезивања на међународном нивоу, свеопште глобализације, појаве нових облика пословања, дигиталне економије и економије дијељења, размјена информација између пореских администрација од изузетне важности. С тим у вези, донесен је закључак да ће пореске управе, потписнице Споразума, уложити додатне напоре да убрзају поступак размјене информације као један од кључних елемената борбе против пореске евазије.