Тегелтија с представницима Делегације ЕУ у БиХ

13.10.2023 | Новости

Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО), др Зоран Тегелтија састао се данас са представницима Делегације Европске уније у БиХ у чијем саставу су били Stefano Ellero, шеф кооперација у Делегацији ЕУ у БиХ, Antonella Di Sandri, Шеф секције операција 2 (економија) у БиХ и Сања Спаић Куртовић, програм менаџер у Делегацији ЕУ у БиХ.

На састанку се разговарало о текућим и будућим пројектима које финансира Делегација ЕУ у БиХ путем ИПА фондова. Посебна пажња посвећена је почетку имплементације пројекта IPA 2020, у коме је предвиђено да ЕУ финансира у Управи за индиректно опорезивање „BI/Business Intelligence“ софтвер и дио хардвера. Вриједноcт овог пројекта је 1,25 милиона евра. Поред тога на састанку се разговарало и о управо започетом новом twinning пројекту у УИО који се односи на „Јачање капацитета УИО“ у смислу унапређења анализе ризика и побољшања законских и подзаконских рјешења из области царина и ПДВ-а, те унапређење капацитета у царинској служби у глобалној борби спречавања прања новца. Укупна вриједност овог пројекта износи 1 милион еура.

Подсјећамо, до сада је ЕУ кроз IPA фондoве финансирала више пројеката у УИО  чија се вриједност процјењује на више од 40 милиона евра (развој софтвера, набавка хардвера, лабораторијске опреме, изградња граничних прелаза, техничке помоћи и twinning пројекти).