Службеник УИО одржао обуку за Царинску администрацију Републике Јерменије

17.04.2024 | Новости

У организацији и на позив Свјетске царинске организације у Јеревану (Република Јерменија), Огњен Алагић, шеф ЦИ Аеродром Бања Лука и акредитовани стручњак Свјетске царинске организације у области царинског вредновања, водио је, у својству предавача, националну радионицу на тему „Царинско вредновање“, за службенике царинске администрације.

Циљеви радионице  били су подршка поменутој администрацији у имплементацији Споразума Свјетске трговинске организације о царинском вредновању, јачање административних капацитета, као и продубљивање знања на пољу царинског вредновања и његова ефикаснија примјена.

Радионицу је, заједно са Огњеном Алагићем, водила Марта Канеле, из Царинске администрације Републике Летоније, уз присуство 22 учесника, односно царинска службеника земље домаћина.

Петодневна радионица била је посвећена многим техничким аспектима царинског вредновања као што су трансакцијска вриједност, усклађивање, алтернативни методи вредновања, накнадна контрола, те инструменти и алати СЦО-а, са посебним освртом на одабране инструменте, усвојене од стране Техничког одбора за царинско вредновање.

Током радионице, учесници су такође имали прилику да узму активно учешће и презентују практичне локалне примјере, уз континуирaну дискусију, коментаре и питања упућена предавачима.

Испред домаћина се, у свом завршном обраћању, шеф Одјељења за међународну сарадњу Царинске администрације Републике Јерменије Сосе Степаниjан, захвалила организатору и предавачима, истичући важност једнообразне примјене Споразума о царинском вредновању у свим државама чланицама Свјетске трговинске организације.

У том погледу и Свјетска царинска организација захвалила се Управи за индиректно опорезивање на континуираној подршци активностима на пољу техничке помоћи и развојних капацитета.