Одузет дуван и текстил

13.07.2022 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање у оперативној акцији кодног назива “Сектор” и на путној комуникациоји Тузла-Калесија одузели су разну кријумчарену текстилну и дуванску робу у вриједности од 304.000 КМ.

У оперативној акцији кодног назива „Сектор“ овлашћени службеници Групе за спречавање прекршаја и кријумчарења из регионалног центра УИО у Тузли извршили су привремено одузимање предмета од три физичка лица са подручја РЦ Тузла (Живинице, Бановићи) за које није постојала законом прописана документација. Наиме, овлашћени службеници Групе за спречавање кријумчарења на основу расположивих информација о нерегуларностима у пословању одређених привредних субјеката извршили су истовремену провјеру промета и поријекла роба на 3 локације и том приликом пронашли 3823 комада текстилних производа количину робе (мајице, хаљине, тренерке, панталоне) за коју није постојала законом прописана документација.

Овлашћени службеници Групе за спрјечавање кријумчарења и прекршаја, Одсјек за спровођење прописа РЦ Тузла у сарадњи с полицијским службеницима МУП ТК-а, Полицијска станица Запад, на путној комуникацији Тузла-Калесија извршили су претрес код 2 лица. Том приликом пронашли су 3800 паклица цигарете које нису биле обиљежене на законом прописан маркицама УИО, нити је за исте постојала законом прописана документација.

Вриједност привремено одузете робе у овим оперативним акцијама се процјењује на 304.000,00 КМ.

Предметна роба је привремено одузета, а против пет физичких лица биће подузете законом предвиђене мјере и радње пред надлежним правосудникм органима. У току подузимања мјера из своје надлежности кориштена је специјализована опрема и возила донирана УИО од стране Америчке амбасаде путем програма EXBS.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни. Грађани могу и на Вајбер број 065 355 155 послати фотографију и локацију гдјесе нелегално продају цигарете и дуван.