Одржан састанак директора пореских администрација у БиХ

16.04.2024 | Новости

Директор Управе за индиректно опорезивање др Зоран Тегелтија данас се састао са директорима пореских администрација у Босни и Херцеговини, Гораном Маричићем директором Пореске управе Републике Српске, Шерифом Исовићем директором Пореске управе Федерацијe БиХ и Јањом Гељић директорком Дирекције за финансије Брчко дистрикта.

На заједничком састанку расправљало се о размјени информација из области директних и индиректних пореза, те осталим актуелним темама које су у надлежности пореске администрације у БиХ. Континурана добра сарадња и квалитетна  размјена информација између четири пореске администрације у БиХ од изузетног је значаја за прикупљање прихода по основу индиректних и директних пореза. Данас је разговарано и о побољшању услуга свим пореским обвезницима у БиХ јер је задовољство корисника услуга врло важно за све пореске администрације у Босни и Херцеговини.

По завршетку састанка, одржан је и састанак Управног одбора пројекта између Пореске управе Шведске и све четири пореске администрације у БиХ. Пројекат који се реализује од јула 2021. до краја јуна 2024. године има за циљ модерније, поузданије и корисније пореске управе.

Рад пројекта подијељен је на 5 компоненти и 2 подкомпоненте.

  • Промјена начина размишљања
  • Услуге пореским обвезницима (подкомпонента Предиспуњавање пореских пријава)
  • Управљање ризиком пореске дисциплине (подкомпонента Анализа пореског јаза)
  • BEPS и Глобални форум
  • Обука за пореске инспекторе (подкомпонента Трансферне цијене)

Сарадња између све четири пореске управе у Босни и Херцеговини и Пореске управе Шведске (STA) фокусирана је на развоју вјештина запослених, као и на изградњи капацитета на начин да се користи методологија међусобног менторства уз елементе обуке инструктора.