Обука за службенике УИО за откривање роба са радиоактивним зрачењем

7.06.2024 | Новости

Службеници Управа за индиректно опорезивање прошли су обуку за рад на системима за откривање извора радиоактивних материјала уз коришћење мобилних комбија.

 

Обука је спроведена у сарадњи са Министарством енергетике Сједињених Америчких Држава, Америчком агенцијом за нуклеарну безбједност/Националне управе за нуклеарну безбједност (DOE/NNSA), те Канцеларијом за откривање и спречавање нуклеарног материјала (NSDD).

Обука је спроведена од марта до јуна 2024. године, а одржана је у четири регионална центра Сарајево, Бања Лука, Мостар и Тузла. На обуци су учествовали службеници Сектора за спровођење прописа, Групе за спречавање кријумчарења и службеници Сектора за царине, који раде на граничним прелазима и у царинским испоставама.

Инструктори наведене обуке су сертификовани тренери испред УИО, који су радили под надзором официра из NSDD-а из Словеније.

Обука је садржавала теоријски и практични рад, при чему су службеници УИО стекли нова знања и вјештине које ће користити у даљем раду са овом врстом опреме.

Током обуке, полазници су имали прилику да учествују у извођењу практичних вјежби, уз континуирану дискусију, коментаре и питања упућена инструкторима.

УИО се захваљује представницима NSDD Програма на континуираној подршци и указаном повјерењу, као и на донираној специјалистичкој опреми, а све у циљу што ефикасније борбе против злоупотребе увоза у Босну и Херцеговину роба са недозвољеним степеном радиоактивног зрачења.