UINO

Uprava za neizravno oporezivanje
Bosne i Hercegovine

Dobrodošli Informacije putnicima Početna Početna

Google


UNO Internet
Poštovani putnici,

ukoliko putujete preko graničnih prijelaza u BiH trebate biti upoznati sa slijedećim pravima i obvezama koje imate kao fizička lica koja prelaze graničnu liniju.

Od plaćanja uvoznih pristojbi oslobođena je roba koja je sadržana u "osobnom prtljagu" putnika koji dolazi iz inozemstva, a koja ne podliježe bilo kakvim ograničenjima ili zabranama, pod uvjetom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera.

Pod pojmom "osobni prtljag" podrazumijeva se sva roba nekomercijalnog karaktera za osobnu upotrebu putnika ili njegovog kućanstva uključujući i predmete koji služe putniku za vrijeme putovanja, pod uvjetom da se može pružiti dokaz da je prilikom polaska putnika zaveden kao prateći prtljag kod kompanije koja ga je prevezla u BiH iz zemlje polaska.

Carinske olakšice uz slijedeća količinska ograničenja po putniku i po danu se primjenjuje na:

 1. robe nekomercijalnog karaktera, uključujući poklone i suvenire koji se nalaze u osobnom prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM,
 2. proizvode od duhana:
  • 200 cigareta ili
  • 100 cigarilosa ili
  • 250 grama duhana,
 3. alkoholna pića:
  • 2 litre stonog vina,
  • 1 litar alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol. (ili 2 litre jačeg vina, pjenušca ili drugih pića);
 4. parfeme i toaletne vode:
  • 60 cc/ml parfema,
  • 250 cc/ml toaletne vode.

Posebna napomena: Putnici mlađi od 17 godina nemaju pravo uvoziti robe navedene pod točkom 2 i 3.

Poštanski promet

Državljani BiH i strani državljani oslobađaju se plaćanja pristojbe za predmete neznatne vrijednosti koje prime iz inozemstva u pismima i poštanskim paketima, u vrijednosti do 50 KM.

 1. Oslobađanje se ne primenjuje na:
  • alkoholne proizvode;
  • parfeme i toaletne vode;
  • duhan i duhanske prerađevine.

Uobičajeno primanje paketa u smislu ovog stava podrazumijeva primanje paketa iz inozemstva jednom u tijeku tjedna.

Sve informacije u vezi sa putničkim prometom, uključujući i informacije o unosu lovačkog i sportskog oružja u BiH, možete pronaći u:

Službenici UNO dijele odgovornost za sigurnost granice sa službenicima iz Granične policije Bosne i Hercegovine. U slučaju da trebate bilo kakve informacije o načinu prelaska granice vezano za putne isprave, saobraćajne isprave za vozila ili vizni režim možete se obratiti službenicima operativnog centra pri Glavnom uredu Granične policije na broj +387 33 755 300 ili putem internet stranice http://www.granpol.gov.ba koji su vam na raspolaganju 24 sata dnevno. 

Kontaktirajte nas
info@uino.gov.ba


Grb Granične policije BiH