Одузете ловачке пушке и дуван

25.01.2022 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање, Регионални центар Мостар, у сарадњи са полицијским службеницима МУП ТК ПС Кладањ и Граничном полицијом БиХ одузели су већу количину дуванских прерађевина и ловачке пушке у вриједности од око 137.000 КМ.

Службеници Управе за индиректно опорезивање, Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја РЦ Тузла у сарадњи са полицијским службеницима МУП ТК-а ПС Кладањ, на основу оперативног рада и предузетих оперативних тактичких мјера на подручју општиине Кладањ, уочили су возило у којем се налазила већа количина ситно резаног дувана намијењеног за даљу дистрибуцију и прометовање. Том приликом извршен је претрес возила, а све у складу са инструкцијама и упутствима Тужилаштва БиХ и наредбом Суда БиХ.  Приликом извршеног претреса пронађено је 120,8 kg ситно резаног дувана без акцизних маркица, који је привремено одузет. Такође, у неколико одвојених акција на подручју које покрива РЦ Тузла одузето је од 3 физичка лица 125 kg ситно резаног дувана  и 50.884 комада ручно мотаних цигарета.

Појачаним активностима у вези са провођењем поштивања прописа, а усмјеравајући се на ризичне локације као што су гранични прелази и царинске испоставе, овлашћена службена лица Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја РЦ Тузла од почетка године открили су више неправилности: шест неправилности на граничним прелазима Рача, Орашје и царинској испостави Тузла којом приликом је пронађена већа количина непријављене и скривене робе (компјутерска опрема, дијелови за скупоцјена возила, маркиране патике, дигитални апарати за притисак), као и робе за коју су потребне посебне дозволе и одобрења.

Детаљан преглед пошиљке селидбених ствари пристигле из САД-а извршен је уз асистенцију полицијских службеника Централнe истражнe канцеларије Граничне полиције БиХ и царинских службеника ЦИ Тузла којом приликом су пронађене 2 специјалне ловачке пушке. У току предузимања мјера из своје надлежности коришћена је специјалистичка опрема (ЦТ-30) као и возила донирана од стране Америчке амбасаде путем програма EXBS.

Вриједност одузетих предмета у овим оперативним активностима износи 137.000,00 КМ, те су изречене казне у износу од 12.800,00 КМ.

Против осумњичених лица, а  због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело Недозвољен промет акцизних производа, из члана 210 а, Закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ („Сл. гласник БиХ“, број: 08/10), биће поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.