До краја године детаљније контроле путника у аутобусима и у аутомобилима

13.11.2023 | Новости

Службеници Управе за индиректно опорезивање приликом појачане контроле путничког промета на Граничном прелазу Градишка одузели су разну робу чија је укупна вриједност процијењена на више од 10.000 КМ.

У периоду пред крај године, када предстоји појачан долазак грађана Босне и Херцеговине из иностранства, као и појачан улазак странаца у БиХ, царински службеници Управе за индиректно опорезивање проводиће детаљне контроле аутобуса и путничких моторних возила која улазе у царинско подручје БиХ.

Тако су већ на Граничном прелазу Градишка проводећи појачане контроле путничког промета царински службеници открили и одузели већу количину непријављене робе. Детаљном контролом аутобуса који је саобраћао на релацији Дортмунд-Неум, пронашли су и привремено одузели: мобилни телефон“XIAOMI 13 T Pro 512 GB“, монитор „MSI оптикс G24DGP“, телевизор „FIRE 40“HD Smart, 36 пари обуће (различите робне марке и величина), женске торбе (различите робне марке), сунчане наочале и сл. Процјењена вриједност одузете робе износи  7.500 КМ.

Надаље, детаљним прегледом другог аутобуса откривено је непријављених 14 цилиндара за теретна возила у вриједност око 3.000,00 КМ.

Настављајући активности на откривању непријављене робе, царински службеници на граничном прелазу Градишка извршили су преглед путничког возила и открили већу количину парфема. Парфеми су били различитих амабалжа у количини од 97 комада, као и 147 комада тестера. Такође, при контроли аутобуса пронађена је и привремено одузета непријављена роба, а радило се о дијеловима кочионог система моторног возила “TOYOTA“.

Подсјећамо све грађане да приликом уласка у царинско подручје БиХ са собом могу унијети ствари у свом личном пртљагу у вриједности до 600 КМ без плаћања увозних дажбина. Све што прелази поменуту вриједност мора бити пријављено царинској служби за увозно царињење.

Детаљније контроле пунтика у аутобусима и у путничким моторним возилима биће настављене до краја 2023. године.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.