У Херцеговини одузета грађевинска опрема, у посавини уља и мазива

16.10.2023 | Новости

На подручју Херцеговине службеници Управе за индиректно опорезивање привремено су одузели већу количину грађевинске опреме и алата на граничном прелазу Бијача. Детаљним прегледом контејнерске пошиљке из Кине откривена је већа количина грађевинске опреме и алата која није била пријављена царинским органима приликом уласка у царинско подручје Босне и Херцеговине. Вриједност привремено одузете робе процјењује се на 56.000 КМ, а против учиниоца незаконитих радњи предузете су законски прописане мјере. Активности на терену проведене су у оквиру Програма контроле контејнера у БиХ, који је финансиран од стране Свјетске царинске организације (WCO) и Канцеларије Уједињених народа за борбу против дроге и криминала (UNDOC).

На подручју Посавине службеници Управе за индиректно опорезивање привремено су у царинској испостави Шамац одузели уља и мазива која су се покушала прокријумчарити у Босну и Херцеговину.  Детаљним прегледом пошиљке пријављене за увозно царињење у којој су се налазила разна моторна уља, мазива и адитиви, поред робе пријављене за увозно царињење, службеници УИО пронашли су и дио робе који није био приказан у увозној документацији. Непријављена роба је била сакривена у средишњем дијелу товарног простора окружена уредно пријављеном робом. Лицу које је починило прекршај издан је прекршајни налог, а роба чија се тржишна вриједност процјењује на 9.736 КМ привремeно је одузета.

Приликом предузимања мјера из своје надлежности службеници УИО из Сектора за cпровођење прописа и Сектора за царине користили су специјализовану опрему, донирану Управи од стране Амбасаде САД-а у БиХ путем Програма EXBS, као и од стране UNDP/UNODC-a.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.