Потписан Меморандум и Споразум о сарадњи између Управе за индиректно опорезивање и Брчко дистрикта БиХ

19.05.2022 | Новости

У Градској вијећници данас су потписани Меморандум и Споразум о сарадњи између Брчко дистрикта Босне и Херцеговине и Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, а потписали су их градоначелник Дистрикта Есед Кадрић, шеф Полиције Дистрикта Горан Писић и директор Управе Миро Џакула.

Како је градоначелник казао у свом обраћању на конференцији за новинаре, ради се о спровођењу добре иницијативе која се уклапа у политику Владе Дистрикта која се тиче обезбјеђења услова за сједишта институција Босне и Херцеговине да на подручју Брчко дистрикта БиХ.

„Управа за индиректно опорезивање БиХ је за нас неизмјерно важна институција, с обзиром да се од њеног рада и ангажмана обезбиједи практично око 83 посто буџета Дистрикта и важна нам је спремност Управе да у Брчком успостави сједиште свог центра за обуку. Ми смо се Споразумом обавезали да ће Дистрикт финансирати изградњу центра на основу идејних рјешења и пројеката које понуди Управа. Док тај објекат не буде готов, ми смо, уз разумијевање шефа Полиције и Полиције Брчко дистрикта БиХ, створили претпоставке да Управа крене с радом у згради Полиције“, изјавио је Кадрић додајући да ће Управа користити расположив простор Полиције за обуке својих запосленика којих тренутно има преко 2.000.

Директор Управе Миро Џакула исказао је своје задовољство данашњим потписивањем Меморандума и споразума о сарадњи, истичући да је Управа кључна институција за фискалну стабилност Босне и Херцеговине и свих нивоа власти државе.

„На разговору с градоначелником Кадрићем дошли смо на ову заједничку идеју за коју смо добили подршку, те се захваљујемо и Полицији Брчко дистрикта БиХ у чијој згради смо добили адекватне просторије за формирање нашег наставничко-школског центра. Дакле, у Брчком ће се направити зграда са амфитеатром, учионицама, салама, један референтни центар за обуку као што то имају и друге царинске управе од Аустрије, Њемачке и других земаља“, казао је директор Џакула. Он је додао да ће се Управа потрудити да будући наставно-школски центар буде од користи свима, па и граду Брчком, као мјеста гдје ће се вршити обуке сарадника Управе из Хрватске, Србије и других европских пореских администрација.

Потписивању је претходио састанак којем су присуствовали замјеник градоначелника Анто Домић, главни координатор Владе Жељко Антић, предсједник Скупштине Синиша Милић, замјеник Иво Филиповић као и делегација Управе за индиректно опорезивање БиХ, а услиједио је обилазак просторија које ће бити стављене на располагање Управи у сврху обука у згради Полиције Брчко дистрикта БиХ.