Одузето скупоцјено вино, дуван и текстил

30.11.2022 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање, Регионални центар Тузла, у неколико одвојених акцијa на неколико локација уз сарадњу са полицијским службеницима МУП-а Тузланског Кантона одузели већу количину скупоцјених вина, дувана и текстила у вриједности од око 206.000 КМ.

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање, Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја РЦ Тузла, у сарадњи са полицијским службеницима МУП ТК-а, Полицијска управа Тузла, у складу са инструкцијама и упутствима Тужилаштва БиХ и наредбе Суда БиХ  извршили су претрес пословних просторија правног лица које се бавило продајом алкохолних пића. Приликом извршеног претреса  пронађена је 631 боца скупоцјених вина без акцизних маркица, као и документација о недозвољеном пословању. Против осумњичених лица ће бити поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу Тужилаштву Босне и Херцеговине, а због постојања основа сумње да су починили кривично дјело „Недозвољен промет акцизних производа“, из члана 210 а, Кривичног закона БиХ.

На основу прикупљених информација службеници РЦ Тула, ГСКП, извршили су привремено одузимање предмета од самосталног предузетника са подручја РЦ Тузла за које није постојала законом прописана документација. Наиме, на основу расположивих информација о нерегуларностима у пословању одређених физичких лица извршили су провјеру промета и поријекла роба на 2 локације. Том приликом пронашли су већу количину робе страног поријекла за коју није постојала законом прописана документација (тренерке, дуксерице, и сл.) тј. 2124 комада.

Такође, службеници РЦ Тузла, у сарадњи са полицијским службеницима МУП ТК-а, Полицијска управа Градачац, код 2 физичка лица пронашли су већу количину дувана, који нису били обиљежени на законом прописани начин. Укупна количина је 190 kg ситно резаног дувана.

Према прелиминарној процјени, укупна тржишна вриједност привремено одузете робе износи око 206.000 КМ.

За утврђене незаконитости, против учинилаца истих ће бити спроведени поступци у складу са важећим прекршајним законодавством.

У оквиру предузимања мјера, радњи и активности приликом спровођења ове оперативне акције коришћена је специјализована опрема и возила донирана УИО од стране Амбасаде САД путем Програма EXBS и UNODC-a.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни. Грађани могу и на вајбер број 065 355 155 послати фотографију и локацију гдје се нелегално продају цигарете и дуван.