Одузета већа количина робе на подручју РЦ Тузла и РЦ Сарајево

1.11.2023 | Новости

Овлаштена службеници Управе за индиректно опорезивање на подручју Тузле и Сарајева одузели су већу количину дувана и дуванских прерађевина и робе страног поријекла у вриједности већој од 174.000,00 КМ

На подручју Тузле службеници УИО извршили су провјеру поријекла и промета робе пронађене код једног правног лица,  Том су приликом пронашли су 6.265 комада разне робе страног поријекла за коју није постојала законом прописана документација. Радило се о електро шокерима, радар детекторима, пепер спрејевима, диоптријским наочарама, кремама за потенцију, разним кремама и фластерима против болова, као и ловачке оптике. Вриједност привремено одузете робе у овој оперативној акцији износи процјењује се на износ од 134.000,00 КМ.

На подручју Града Сарајева службеници УИО провели су активности на терену усмјерене на откривање лица која се баве нелегалним прометовањем акцизних производа. Током проведене оперативне активности код једног физичког лица пронађено је и привремено одузето укупно 650 паклица цигарета и 188,50 кг ситно резаног дувана. Предметни дуван и цигарете нису били обиљежени акцизним маркицама УИО, а укупна тржишна вриједност привремено одузете робе процјењује се на износ од 40.332,50 КМ.

Против наведених лица подузете су законом предвиђене мјере и радње у складу с позитивним законским прописима.

Приликом предузимања мјера из своје надлежности од стране овлаштених службених лица УИО кориштена је специјализована опрема, донирана од стране Амбасаде САД-а у БиХ, путем Програма ЕXБС, као и од стране УНДП/УНОДЦ-а.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.