Кампања Стоп шверцу 2023

9.04.2023 | Новости

У периоду 10. април – 10. мај 2023. године Управа за индиректно опорезивање проводи кампању „Стоп шверцу 2023“. Циљ ове кампање је подизање свијести грађана и додатна едукација о акцизама.

Акцизе су посебни порези, који се уз ПДВ, плаћају на одређене врсте производа у Босни и Херцеговини. Тако се посебни порези или акцизе плаћају на нафту и и нафтне деривате, духан и духанске прерађевине, алкохол и алкохолна пића, пиво, вино, безалкохолна пића и кафу.

Приходи од акциза су изузетно значајни у укупно прикупљеним приходима од индиректних пореза. Само у 2022. године по основу прихода од акциза прикупљено је 1,6 милијарди КМ. Ова средства највећим дијелом се користе за финансирање буџета на свим нивоима власти, прије свега за плате у школству, здравству, полицији, државној управи. Поред тога средствима од акциза финансирају се и разна социјална давања, али и пензије.

Зато је од изузетног значаја да грађани БиХ знају препознати када се ради о продају акцизних производа на „црном тржишту“. Када је ријеч о цигаретама, алкохолним пићима и кафи, ови производи морају бити обиљежени акцизним маркицама УИО, јер су једино тако обиљежени ови производи легално у продаји у БиХ. Нафта и нафтни деривати се једино могу легално купити на бензинским пумпама.

Позивамо грађане БиХ да доставе сваку информацију о нелегалној продају акцизних производа Управи за индиректно опорезивање. Информација се може доставити путем отворене линије чији је број 080 02 06 07 или путем вибер броја 065 355 155 на који се може послати локација гдје се акцизна роба продаје супротно законским пропсима. Сви позиви су бесплатни и анонимни. Захваљујемо се грађанима на свим до сада достављеним корисним информацијама. Када се информација доставља у УИО врло је важно да буде што више конкретних детаља како би службеници Управе могли брзо предузети активности на терену.

Бројне активности службеника УИО на терену резултирале су чињеницом да је вриједност одузетог духана и цигарета у претходне три године више од 10 милиона КМ. Смањење „црног тржишта“ духана у БиХ видљиво је и кроз раст броја изданих акцизних маркица за обиљежавање цигарета. У 2022. години је УИО издала 33 % више акцизних маркица за обиљежавање цигарета у односу на 2021. годину. Раст броја изданих акцизних маркица наставља се и у 2023. години.

У прилогу маила је детаљна информација о висина акцизних стопа по свим врстама акцизних производа, а испод се налази линк yоутубе канала УИО на којем су постављени спотови за едукацију грађана о томе шта су акцизе, који су акцизни производи, колико су значајни приходи од акциза, као и на који начин грађани могу препознати и пријавити незакониту продају акцизних производа.