Дигитални квалификовани потпис УИО користи Влада Кантона Сарајево

28.03.2024 | Новости

У оквиру процеса дигитализације јавне управе у Кантону Сарајево директор Управе за индиректно опорезивање др Зоран Тегелтија, уручио је данас квалификоване електронске потврде предсједнику Владе Кантона Сарајево и министрима у влади.

„Влада КС је прва влада која је у комплетном сазиву поднијела захтјеве за издавање дигиталних потписа, а у току је набавка и за све остале руководиоце у систему кантоналне управе. Тиме стварамо претпоставку да наш пројект Е-владе у потпуности заживи, што је у складу с нашом интенцијом да међуинституционалну и интерну комуникацију у потпуности пребацимо у дигиталну форму. Желимо је у највећој могућој мјери учинити ‘беспапирном’, што није могуће урадити у стопроцентном облику, али свако редуковање колања пиапира је одређени корак напријед“, истакла је овом приликом министрица правде и управе КС Дарја Софтић Каденић, у име Министарства које је носилац пројекта дигитализације јавне управе у Кантону Сарајево.

Директор Управе за индиректно опорезивање др Зоран Тегелтија истакао је да се Влада КС опредијелила за дигитализацију своје јавне управе а то значи да се брже и квалитетније пруже услуге грађанима.

„То је процес који тражи много више напора од омогућавања електронског потписа. Међутим, Влада припрема сва потребна законска рјешења, како би се број сервиса који грађани и привредници могу користити повећао што прије, те се омогућило да имају што брже и ефикасније услуге. Ми из УИО смо на располагању Влади КС да омогућимо техничку подршку и сигурност. Дигитализација није баук. УИО данас има у свом систему више од 800.000 тако потписаних докумената и тај број се свакодневно повећава“, навео је Тегелтија.