Борба против кријумчарења – одузета разна роба и оружје

8.02.2024 | Новости

Овлашћена службена лица Управе за индиректно опорезивање, Регионални центар Тузла, Мостар и Бања Лука одузели су резани дуван, пиштољ, текстил, обућу, диоптријске наочаре и термометре у процијењеној вриједности 574.850 КМ.

У јануару 2024. године, службеници УИО провели су више оперативних активности на спречавању кријумчарења и незаконитог промета акцизних и роба страног поријекла на подручју регионалних центара Тузла, Мостар и Бања Лука, што је резултовало одузимањем већих количина разних врста роба.

Приликом извршених провјера на подручју Широког Бријега пронађена је и привремено одузета текстилна роба страног поријекла – одјећа и обућа, без документације о набавци, у вриједности цца 18.710 КМ. У сарадњи са полицијским службеницима ПС Јабланица, на путном правцу Посушје-Јабланица, код једног физичког лица у путничком возилу пронађено је и привремено одузето 50 kg резаног дувана који није био на прописан начин обиљежен акцизним маркицама УИО, намијењеног даљој продаји чија процијењена вриједност износи цца 9.500 КМ.

На царинској испостави Добој уз асистенцију царинских службеника ЦИ Добој у пошиљци селидбених ствари из САД-а пронађено је и одузето кратко ватрено оружје „Springfield Armory“. Код правног лица на подручју РЦ Тузла пронађена је и одузета већа количина робе страног поријекла за коју није постојала законом прописана документација (диоптријске наочаре, термометри – укупно 5918 комада). Поред тога, у сарадњи са полицијским службеницима МУП РС-а ПУ Добој на основу оперативног рада одузето је путничко моторно возило које је коришћено за вршење кривичних дјела, а за које није постојала законом прописана документација нити доказ о проведеној царинској процедури. Вриједност одузетих предмета у овим оперативним активностима на подручју РЦ Тузла износи цца 340.700 КМ, којом приликом су изречене новчане казне у износу од 21.000 КМ.

На царинској испостави Градишка током детаљног прегледа пошиљке утврђено је да се поред редовно пријављене робе у увозној пошиљци налазила и роба за коју није приложена увозна царинска документација, којом приликом је привремено одузета већа количина непријављене робе (патике, конзоле за видео игре и др.), чија се вриједност процјењује на износ од цца 205.940 КМ.

Против починилаца описаних незаконитости ће у оквиру прекршајног, односно кривичног поступања бити предузете законом прописане мјере и радње.

Приликом предузимања мјера из своје надлежности од стране овлашћених службених лица УИО коришћена је специјализована опрема, донирана од стране Амбасаде САД-а у БиХ, путем Програма EXBS, као и од стране UNDP/UNODC-a.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни. Грађани могу и на вајбер број 065 355 155 послати фотографију и локацију гдје се нелегално продају цигарете и дуван.