Аеродром Сарајево – одузети лијекови и суплементи

1.12.2023 | Новости

Овлашћена службена лица УИО су одузела већу количину робе чији је увоз или извоз забрањен, ограничен или захтијева посједовање дозволе према важећим прописима у БиХ

На Аеродрому Сарајево овлашћени службеници УИО у сарадњи са службеницима Граничне полиције БиХ одузели су већу количину лијекова, суплемената и друге робе, за коју су потребне посебне дозволе за увоз у БИХ. Укупна вриједност одузете робе процјењује се на износ од 47.000 КМ.

Активности су спроведене од стране Заједничког тима CCP/AIRCOP (успостављеног у оквиру пројекта UNODC-а за промовисање владавине права и доброг управљања кроз циљане мјере јачања граничних контрола у лукама и аеродромима у Југоисточној Европи). Том приликом је извршен преглед пртљага страног држављанина, који је у БиХ допутовао из Републике Србије редовном авионском линијом Београд – Сарајево.

Приликом контроле код лица је пронађена и одузета већа количина робе чији је увоз или извоз забрањен, ограничен или захтијева посједовање дозволе према важећим прописима у БиХ, као и робе страног поријекла комерцијалног карактера која приликом уласка у царинско подручје БиХ није пријављена царинским органима. Ријеч је о лијековима, инфузијама, суплементима, кремама за сунчање и другој роби, чија се укупна вриједност процјењује се на износ од  47.000,00 КМ. Против учиниоца описаних незаконитости су предузете законом прописане мјере и радње.

Приликом предузимања мјера из своје надлежности од стране овлашћених службених лица УИО коришћена је специјализована опрема, донирана од стране Амбасаде САД-а у БиХ, путем Програма EXBS, као и од стране UNDP/UNODC-a.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на отворену линију УИО број 080 02 06 07 пријаве сваки облик нелегалне трговине, пореске или царинске утаје. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.