Порески обвезник и регистрација

Порески обвезник је:

  • правно лице или предузетник који акцизне производе увози и/или производи на територији БиХ, осим за кафу гдје је порески обвезник само увозник.
  • правно лице или предузетник који набави алкохолна пића, воћне природне ракије и вина непосредно од грађанина – произвођача који није обвезник акцизе.
  • правно лице или предузетник за којег се од стране другог лица врши услуга производње акцизних производа.
  • декларант (увозник) при увозу, а у случају непосредног заступања порески обвезник је лице за чији рачун се подноси царинска пријава.

Обавеза пореског обвезника је да, прије почетка обављања дјелатности из које може проистећи пореска обавеза,  се региструје код УИО. Сам поступак регистрације врши се уписом у Јединствени регистар обвезника индиректних пореза.

Више о самом поступку и документацији која се подноси за регистрацију обвезника акцизе можете прочитати овдје.

Осим наведеног, порески обвезник је дужан, надлежном регионалном центру према сједишту обвезника, извршити пријаву производног погона у којем ће вршити производњу акцизних производа, као и складишта у којем се врши складиштење акцизних производа и/или сировине за производњу акцизних производа и то 15 дана прије почетка кориштења истих.

Пријава производног погона подноси се на обрасцу ПППА, а пријава складишта подноси се на обрасцу ПСА:

Посједовање одобрења за држање царинског складишта не искључује обавезу пријаве складишта, уколико се царинско складиште користи и за складиштење акцизних производа.  Ако обвезник није прије пријаве складишта или производног погона, био регистрован за акцизу, пријава се подноси уз захтјев за регистрацију.

Надлежни регионални центри воде евиденције са подацима о поднесеним пријавама, адреси, врсти акцизних производа и сировина који се производе/складиште, те о измјенама података.

Више информација о овој области прочитајте у Поглављу II Закона о ПДВ-у, те Поглављу III Правилника о примјени Закона о ПДВ-у.