У Царинској испостави Градишци одузете фалсификоване патике

21.12.2023 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање у Царинској испостави Градишка привремено су одузели већу количину фалсификованих патика, чија се вриједност процјењује на износ од 1.757.400 КМ.

Детаљним прегледом пошиљке која је била пријављена за увозно царињење у Царинској испостави Градишка пронађена је већа количина робе за коју се оправдано сумња да се истом повређују жигови познатих свјетских робних марки. Због тога је привремено задржано 11.716 пари патика које на себи носе жигове Нике и Пума, а чија се вриједност на тржишту процјењује на износ од 1.757.400 КМ. Спорна роба је задржана због основане сумње да је истом учињена повреда права интелектуалне својине, а о чему су се изјаснили заступници носилаца поменутих међународно регистрованих жигова. Царински органи ће предузети даљње службене радње у складу са Одлуком о провођењу царинских мјера за заштиту права носиоца жига.

Приликом предузимања мјера из своје надлежности од стране овлаштених службених лица УИО коришћена је специјализована опрема, донирана од стране Амбасаде САД-а у БиХ, путем Програма EXBS, као и од стране UNDP/UNODC-a.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на отворену линију УИО број 080 02 06 07 пријаве сваки облик нелегалне трговине, пореске или царинске утаје. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.