Царинска испостава Шамац: Пријављен лук, а кријумчарен кромпир

20.10.2023 | Новости

Службеници Управе за индиректно опорезивање у Царинској испостави Шамац одузели су 18.000 kg кромпира који се покушао прокријумчарити у Босну и Херцеговину.

 У Царинској испостави Шамац увозник је пријавио за увозно царињење пошиљку црвеног лука у количини 23.000 kg. Током прегледа приложене документације изражена је сумња у врсту и количину робе, те је приступљено детаљном прегледу пошиљке, након чега је утврђено да се поред редовно пријављене робе у камиону налазила и роба за коју није приложена увозна царинска документација.

Непријављена роба је била сакривена на начин да је на 4 задње палете био натоварен црвени лук, а у остатку пошиљке, у дубини товарног простора до којег није могуће приступити без детаљног истовара, пронађено је 18 палета конзумног крумпира укупне тежине 18.000 kg. Претпоставља се да је замјена робе извршена из разлога што се приликом увоза крумпира из земаља ЕУ у БИХ плаћа додатна такса у износу 0,10 КМ по килограму, која се приликом увоза црвеног лука не наплаћује.

Лице које је починило овај царински прекршај је прихватио одговорност, издан је прекршајни налог, а роба је трајно одузета и биће продана на јавној аукцији организованој у УИО.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.