Донирана опрема

“Данас је у просторијама УИНО БиХ извршена примопредаја 10 нових ендоскопа набављених у оквиру Пројекта спрјечавања илегалне трговине и промета оружјем у Босни и Херцеговини (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) који се проводи од фебруара 2020. године као заједнички пројекат Развојног програма Уједињених нација  у Босни и Херцеговини (UNDP БиХ) и УН Канцеларије за дрогу и криминал (UNODC) с општим циљем даљег унапређивања безбједности унутар и ван граница Западног Балкана кроз циљано дјеловање усмјерено ка унапређењу капацитета Босне и Херцеговине у борби против илегалне трговине малим оружјем и лаким наоружањем (енг. скраћеница SALW). Примопредаји је претходио увид у исправност опреме од стране представника УИНО који је извршен прошле седмице у просторијама добављача опреме.

Данашња донација од стране UNDP БиХ представља наставак подршке у оквиру пројекта HALT у смислу даљег јачања капацитета УИНО обзиром да је у претходном периоду UNDP БиХ кроз наведени пројекат већ донирао 12 ендоскопа и 4 детектора за експлозив и дроге.  Укупна вриједност до сада дониране опреме кроз овај пројекат износи око 450,000 КМ док се у наредном периоду очекује набавка и испорука додатне специјалистичке опреме за потребе УИНО, а у циљу побољшања услова рада и ефикасније борбе против илегалне трговине SALW-ом.

Пројекат HALT финансирају Савезна Република Њемачка, Уједињено  Краљевство, Краљевина Шведска, Република Француска, Краљевина Низоземска и Краљевина Норвешка путем Мултилатералног фонда за Западни Балкан, уз подршку Европске уније, а у оквиру иницијативе Мапа пута 2024 за контролу малог оружја и лаког наоружања на Западном Балкану.  Пројектне активности се проводе у сарадњи са УИНО БиХ као главним корисником овог пројекта, док су у одређени број активности у оквиру пројекта укључене и друге институције односно агенције у Босни и Херцеговини.