Још један корак ка унапређењу ефикасности трговинских политика у БиХ и усклађености са стандардима ЕУ

13.10.2023 | Новости

Управа за индиректно опорезивање БиХ додијелила је данас први cертификат за овлашћеног привредног субјекта (OPS, eng. Authorised Economic Operator – AEO) у Босни и Херцеговини компанији НЕЛТ, што представља важан корак ка унапређењу трговинских процеса у земљи. Програм АЕО подстиче партнерство између царинских органа и приватног сектора како би се обезбиједиле поједностављене царинске процедуре, већа безбједност трговине и већа конкурентност.

Европска унија игра кључну улогу у унапређењу трговинских и царинских способности Босне и Херцеговине с циљем рационализације царинских процеса, јачања међународне трговине и усклађивања са стандардима ЕУ.

“Данас прослављамо не само прву додјелу сертификата овлашћеног привредног субјекта, већ и дух сарадње између Европске уније, Управе за индиректно опорезивање и пословне заједнице БиХ. ЕУ континуирано подржава БиХ у побољшању безбједности међународне трговине и њеном усклађивању са стандардима ЕУ што ће помоћи компанијама да смање вријеме и трошкове у међународној трговини и ојачају своју поузданост као пословних партнера. Финансијска помоћ и експертиза ЕУ која се пружа БиХ у сектору трговине директно доприноси имплементацији реформске агенде за трговину и конкурентност у CEFTA-и у складу са захтјевима процеса приближавања ЕУ”, рекао је шеф Одјељења за сарадњу у Делегацији ЕУ у БиХ Stefano Ellero.

Програм ОПС у Босни и Херцеговини покренут је у августу 2022. године с циљем поједностављења царинских процедура за предузећа. Поред погодности у домаћој трговини, програм има за циљ и међусобно признавање сертификата унутар CEFTA региона, омогућавајући овлашћеним привредним субјектима да уживају у поједностављеним царинским процедурама широм региона. Управа за индиректно опорезивање БиХ  планира ускоро поднијети захтјев за међусобно признавање ОПС сертификата, по узору на друге земље CEFTA региона попут Молдавије, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и Албаније, које су већ предузеле овај значајан корак.

Владимир Драгичевић, замјеник директора Управе за индиректно опорезивање изјавио је да компанија која од УИО добије сертификат да је Овлашћени привредни субјекат значи да је успоставила пословне процесе и стандарде који подразумијевају већи степен повјерења код царинског органа, што ће с једне стране утицати на лакше, брже и једноставније провођење царинских процедура у БиХ, али и код царинских органа других земаља оног тренутка када буду потписани уговори о међусобном признању АЕО сертификата.

Регионални пројекат „Подршка регионалној економској интеграцији“ који суфинансира ЕУ, а имплементира GIZ, игра кључну улогу у подршци ОПС програму у региону. Ова помоћ кроз пројекат који се спроводи у име Европске уније и Владе Њемачке је довела до значајног повећања броја компанија које су добиле статус ОПС, са само осам ОПС cертификата издатих у 2017. на преко 200 сертификата до 2023. године.

Горан Церовина, генерални директор Нелта је оцијенио да је та компанија стицањем АЕО статуса добила могућност да заокружи царинска поједностављења која користи – кућно увозно царињење, статус овлашћеног примаоца и царинско складиштење.

„За нас овај статус значи много. УИО нас је препознала као партнера и компанију која је поуздана, друштвено одговорна и која има систем којим обезбјеђује сигурност, безбједност и исправност пошиљака, чиме задовољавамо сва начела и принципе на којима се темељи АЕО. Изузетно нам је драго да идемо у корак и са осталим чланицама Nelt Групе које већ имају АЕО статус“, оцијенио је он.

„Програм ОПС је доказ опредијељености Босне и Херцеговине у јачању пословног окружења. Ово је уствари једна од најнапреднијих иницијатива за олакшавање трговине, чији је циљ поједноставити трговинске операције минимизирањем времена испоруке и трошкова за трговце који испуњавају одређене критерије. Проведба ОПС програма препозната је и као један од приоритета CEFTA чланица у перспективи приближавања ЕУ. Постизањем статуса ОПС, компаније попут NELT-а показују своју посвећеност сигурној и ефикасној међународној трговини“, истакнула је Лејла Чалук из GIZ-a.

ЕУ је пружила значајну финансијску и техничку подршку УИО и посвећена је његовању динамичног и сигурног трговинског окружења у БиХ. Пројекат „EU4Trade“ финансиран од стране ЕУ био је кључан у модернизацији трговинских пракси у БиХ, укључујући развој и имплементацију ОПС оквира и Студију мјерења времена трајања царинских поступака која је такођер представљена данас.

Студија мјерења времена трајања царинских поступака представља значајан корак напријед у оптимизацији царинских процедура. Проведена уз подршку ЕУ, студија процјењује вријеме потребно за пуштање робе у промет након царинске контроле, доприносећи побољшању трговинске ефикасности.

Уз помоћ ЕУ, Босна и Херцеговина чини кључни корак ка стварању повољнијег окружења за трговину и улагања. Помоћ у оквиру EU4Trade je усмјерена на обуку службеника УИО, развој правног оквира и кампање подизања свијести, посебно утирући пут за Нелт компанију, први пословни субјект у БиХ који је аплицирао за статус ОПС-а. Студија мјерења времена трајања царинских поступака је вриједан алат за хармонизацију царинских процеса и смањење трговинских уских грла“, рекао је Андреј Живковић, кључни стручњак у пројекту EU4Trade.

Уз то, уз подршку EU4Trade пројекта УИО ће наставити ефикасније мјерити вријеме потребно за царињење користећи новоуведени алат (дигиталну студију мјерења времена трајања царинских поступака) који у сваком тренутку пружа прецизне, безпапирне и транспарентне податке о временима обраде пошиљака. То је значајан корак ка усклађивању трговинске праксе БиХ са стандардима ЕУ и међународним стандардима.